Παίζει τώρα:

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Εναέριοι εμβολιασμοί κατά της λύσσας των αλεπούδων

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας ενημερώνει ότι στις 13-14.11.2016 πραγματοποιήθηκαν εναέριες ρίψεις εμβολίων -δολωμάτων κατά της λύσσας των αλεπούδων στις περιοχές:

ΛΙΤΟΧΩΡΟ, ΔΙΟΝ, ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΑ, ΚΑΡΙΤΣΑ, ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ, ΝΕΑ ΕΦΕΣΟΣ, ΣΒΟΡΩΝΟΣ, ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΝΕΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙ, ΠΑΛΙΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙ, ΓΑΝΟΧΩΡΑ, ΑΝΩ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΝΕΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΤΩ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΝΕΑ ΧΡΑΝΗ, ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ, ΚΟΡΙΝΟΣ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΚΙΤΡΟΣ, ΣΕΒΑΣΤΗ, ΚΟΥΚΟΣ, ΑΛΩΝΙΑ, ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΔΝΑ, ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ, ΣΦΕΝΔΑΜΙ, ΠΑΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ, ΜΕΘΩΝΗ, ΚΑΤΑΧΑΣ, ΝΕΑ ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΗ, ΑΙΓΙΝΙΟ, ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΦΥΡΑ, ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ, ΠΑΛΑΙΟΣΤΑΝΗ, ΤΡΙΛΟΦΟΣ, ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ, ΝΕΟΙ ΠΟΡΟΙ, ΠΟΡΟΙ, ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, ΝΕΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΟΣ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΚΟΤΙΝΗΣ, ΣΚΟΤΙΝΑ, ΑΝΩ ΣΚΟΤΙΝΑ, ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ, ΠΛΑΚΑ, ΛΙΜΑΝΙ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, ΚΑΛΥΒΙΑ ΒΑΡΙΚΟΥ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΤΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ.

Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας υπενθυμίζει τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:

Να αποφεύγεται η επαφή των εμβολίων-δολωμάτων και ειδικά με γυμνά χέρια.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή πιάνοντας το δόλωμα με μια πλαστική σακούλα.

Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.

Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr). Τα φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού για τη λύσσα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minagric.gr/Πολίτης/Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο/Λύσσα).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συγκεκριμένη ασθένεια στα τηλέφωνα του Τμήματος Κτηνιατρικής Πιερίας: 2351354100 & 2351354113

Πίνακας διανομής Η
1) Δήμος Κατερίνης
2) Δήμος Δίου-Ολύμπου
3) Δήμος Πύδνας-Κολινδρού ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
4) Δ/νση Α΄/ βαθμιας εκπαίδευσης Πιερίας
5) Δ/νση Β΄/ βαθμιας εκπαίδευσης Πιερίας
6) Κυνηγετικός σύλλογος Κατερίνης
7) Κυνηγετικός σύλλογος Αιγινίου
& Περιχώρων ΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΚΙΤΣΙΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ
8) Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Κατερίνης